Food in the kitchen
Zuccinipytt med mungobönröra
Ingredinser
1 dl kokta mungobönor
1/2 zuccini
4 bitar blomkål
1/2 avocado
1 dl keso
1 tomat
1 tsk kummin
1 nypa salt
riven ingerfära
lite saffran
Gör så här
Koka mungobönorna i saltat vatten.
Tärna zuccinin, tomaterna och blomkålen, stek till mellanmjuk konsistens
tillsammans med olivolja, salt, ingerfära och saffran.
Blanda ihop bönorna med keson, den mosade avocadon och kummin.
Lägg upp zuccinipytten på en tallrik tillsammans med keso och bönröran.
Veggetarian tower with grill chicken and tomatosaus
Gör så här
1/2 zuccini
1/2 aubergine
1 tomat
1/2 morot
2 citrongräs
1 kycklingfile
1 dl tomatsås
vitlök, salt, peppar
basislika
olivolja
lime
Gör så här
Stek zuccinin, auberginen och moroten mjuk i olivolja,
salt och peppar efter att du skurit upp dem i skivor. Trä dem sedan på
citrongrässtammen med tomatskivan först , aubergine, zuccini och morot.
Grilla kycklingen och krydda den med
olivoljan, kryddorna och basilikan.
Lägg
upp allt på en tallrik och servera med
tomatsåsen och en grönsallad
Kyckling
Green fields kycklingpanna
1 kycklingfile
Kokt potatis
majs
kokt blomkål
tomater
kokt hericovert
Dressing
saffran,korinader,spiskummin,salt, olivolja,
lime
Chicken tikka
2 dl grekisk yoghurt
1 msk tikka masala
3 kycklinfileér
1 rödlök
1,5 dl cheddarost
2 tomater
Gör så här
Blanda ihop den grekisk yoghurt med tikka
masala
Blanda med kycklingen och lägg i en ugnsform.
Strö över rödlök, cheddarost och lägg på några
tomater.
Gratinera i 200 grader ca 30 min
Chicken tikka
2 dl grekisk yoghurt
Gör så här
Strö över rödlök, cheddarost och lägg på några tomater.
Gratinera i 200 grader ca 30 min
Aubergine
Denna enormt goda grönsak kan man variera i all oändlighet, den är gpd både på grillen, i stekpannan och i ugnen.
Jag har valt att använda den som en perfekt form att fylla med lite gosaker som sedan gratineras i ugnen.
Kesofylld aubergine
Ingredienser
1 aubergine
200 g keso
2 stora tomater
1/2 rödlök
1 vitlök
olivolja
100 g färska champinjoner
70 g riven parmesanost
Gör så här
Dela auberginen på hälften och ställ in den i
ugenen på 200 grader i ca 20 min.
Ta ut den och gröp ut köttet.
Lägg själva skalet på plåten igen och skär
aburginen i mindre bitar som du sedan steker med olivolja, vitlök, rödlök och
champinjoner.
Blanda sedan allt med keso, parmesan och
hackade tomater.
Salta, peppra och pressa ner en vitlöksklyfta
till i blandningen.
Lägg allt i skalena, toppa med tomat och sist
parmesanost.
Gratinera i ca 15 min
servera med en god sallad och kanske en
kyckllingfile om du vill ha det lite mer matigt.
Aburgine och kycklingburgare
Ingredienser
1 kg kycklingfile
2 aubergine
2 pkt halloumi
5 tomat
2 vitlökar
salt<, peppar
Paprikapulver
1/2 citron
Färsk basilika
1/2 dl olivolja
Gör så här
Skär aubergine i tjocka skivor, salta och låta rinna av en stund.
Stek sedan i olivolja, salt och vitlök på varje sida
Banka ut kycklingfilén till en tunn filé, marinera i olivolja, salt,
peppar, vitlök, paprikapulver, färsk basilika,citronsaft.
Stek i ugnen lagom färdig.
Gör sedan hamburgarna på en plåt med bakplåtspapper genom att lägga en
aubergine skiva som botten, varva sedan med en tomatskiva, kycklingfilen,
halloumiskiva, tomat och sist en auberginskiva.
Gratinera i ugnen tills osten smält
Aburgine och kycklingburgare
Ingredienser
1 kg kycklingfile
2 aubergine
2 pkt halloumi
5 tomat
2 vitlökar
salt<, peppar
Paprikapulver
1/2 citron
Färsk basilika
1/2 dl olivolja
Gör så här
Skär aubergine i tjocka skivor, salta och låta rinna av en stund.
Stek sedan i olivolja, salt och vitlök på varje sida
Banka ut kycklingfilén till en tunn filé, marinera i olivolja, salt,
peppar, vitlök, paprikapulver, färsk basilika,citronsaft.
Stek i ugnen lagom färdig.
Gör sedan hamburgarna på en plåt med bakplåtspapper genom att lägga en
aubergine skiva som botten, varva sedan med en tomatskiva, kycklingfilen,
halloumiskiva, tomat och sist en auberginskiva.
Gratinera i ugnen tills osten smält
Lite grillat
Grillad auberginesallad med fetaost
Ingredienser
1 aubergine
olivolja
1-2 vitlökar
gurkmeja
salt/peppar
1 cosmopolitan
1 avcocado
1 zuccini
1 morot
100 g fetaost
1 aubergine
1-2 vitlökar
gurkmeja
salt/peppar
1 cosmopolitan
1 avcocado
1 zuccini
1 morot
100 g fetaost
Gör så här
Skiva aubergine, zuccini och morot i skivor, lägg på plåt och smörj in med olja och kryddor.
Placera i ugnen på 200 grader i ca 20 min, eller grilla det på folie på grillen.
Orientalisk grillkyckling med saffransås
Ingredienser
2 kycklingfiléer
1-2 dl grekisk yoghurt
1 msk tomatpuré
1-2-tsk gurkmeja
1 vitlök
salt & peppar
Kall Saffransås
3 dl grekisk yoghurt
1 vitlök
1/2 msk olivolja
salt & peppar
saffran efter smak
Gör så här
Skär kycklingen i bitar och blanda med resterande ingredienser.
Låt stå i 10 min, trä sedan på spett och lägg i folie.
Grilla dem i folie tills dom är klara, avsluta med att lägga dom direkt på grillen i någon minut så att de får lite fin grillyta.
Blanda med saffransåsen.
Gratinerade bifftomater
Ingredienser
1 bifftomat
4 soltorkade tomater
100 g keso
1 scharlottenlök
1 msk hackad persilja
1 msk basilika
olivolja
salt, peppar
6 räkor
1 lime
Gör så här
Halvera tomaterna och gröpa ut köttet. Hacka
soltorkade tomaterna och blanda med keson, löken, örterna, lite olja, salt,
peppar och lite lime.
Fylltomaterna med blandningen och ställ in i
ugnen på 175 grader ca 20 min.
Skala räkorna och blanda dom med skalet och
resten av saften från limen. Blanda det sedan med det urgröpta tomatköttet.
Ta ut dom gratinerade tomathalvorna, lägg på
en tallrik och toppa dom med räk och tomatröran.
Ringla sist över lite olivolja och
svartpeppar.
Tisdags Tårta med smak av fajitas
Super god och super lätt vardagsrätt som passar hela familjen.
Ingredienser
Kycklingfile
5 dl
Cremefraiche
En påse
fajitaskrydda
Texmex ost
1/2 rödlök
1-2 tomat
1/2 röd
paprika
Tacosås
Tortillabröd
Gör så här:
Skiva
kycklingen i små bitar, stek den med fajitaskryddan och tillsätt sist 5 dl
creme fraiche.
Använd en
pajform med avtagbar kant, olja in botten lite grann.
Finhacka
löken, tomaten och paprikan.
Doppa
brödet lite lätt i kycklingsåsen och lägg på botten.
Lägg sedan
på kycklingröran, tomat, ost, lök, paprika och lite tacosås.
Varva så
långt det går och avsluta med kycklingsås, toppa med några tomatskivor och
rikligt med ost.
Gratinera
på 225 grader i 20 min
Servera
med en sallad på gurka, majs och valfri grönsallad, lite tacochips och en
gucamole
Saffranspasta med grillad kyckling
Ingredienser
1 paket valfri pasta
4-5 st Soltorkade tomater
10 st Oliver
1/2 dl Olivolja
1-2 st Vitlök
salt & Peppar
Orientalisk grillkyckling med saffransås & sallad
2 kycklingfiléer
1-2 dl grekisk yoghurt
1 msk tomatpuré
1-2-tsk gurkmeja
1 vitlök
salt & peppar
Kall Saffransås - 3 dl grekisk yoghurt
- 1 vitlök
- 1/2 msk olivolja
- salt & peppar
- saffran efter smak
Skär kycklingen i bitar och blanda med resterande ingredienser.
Låt stå i 10 min, trä sedan på spett och lägg i folie.
Grilla dem i folie tills dom är klara, avsluta med att lägga dom direkt på grillen i någon minut så att de får lite fin grillyta.
Blanda med saffransåsen.
Orientaliskt tema
Saffranbulgur med överraskning
Ingredienser
4 port bulgur
1 msk olivolja
½ pkt saffran
1-2 Vitlökar
Salt och peppar
1 burk kikärtor
1 röd paprika
5 st soltorkade tomater
1 Rödlök
½ dl Russin
10 Svarta oliver
Gör så här
Koka bulgur enlig förpackning med saffran, vitlök och salt.
Blanda kikärtorna med 1 dl olivolja, chili, vitlök, salt och rosta på en plåt i ugnen på 200 grader i ca 15 -20 min.
Strimla paprika, äpple, soltorkad tomat och rödlök. Blanda sedan ihop bulgur med kikärtorna, grönsakerna, russin och oliverna, tillsätt olivolja, salt och peppar.
Orientalisk grillkyckling med saffransås
Ingredienser
2 kycklingfiléer
1-2 dl grekisk yoghurt
1 msk tomatpuré
1-2-tsk gurkmeja
1 vitlök
salt & peppar
Kall Saffransås
3 dl grekisk yoghurt
1 vitlök
1/2 msk olivolja
salt & peppar
saffran efter smak
Gör så här
Skär kycklingen i bitar och blanda med resterande ingredienser.
Låt stå i 10 min, trä sedan på spett och lägg i folie.
Grilla dem i folie tills dom är klara, avsluta med att lägga dom direkt på grillen i någon minut så att de får lite fin grillyta.
Blanda med saffransåsen.
Sommargott
En härlig potatissallad med färskpotatis som passar utmärkt till den grillade kycklingen eller köttet. Till den gör vi en god vitlökssås.
Ingredienser
500 g färskpotatis
1 rödlök
1 broccolihuvud
100 g färska champinjoner
1 röd paprika
Parmesan
Kapris
Rostade pumpakärnor
Gör så här
Koka färsk potatis och broccoli lagom mjuka. Skiva resterande grönsaker.
Blanda allt med olivolja, flingsalt, svartpeppar och vitlök
Lägg upp allt på ett stort fat och blanda runt lite, toppa med pumpakärnor.
Ringla över såsen
Vitlöksås
Ingredienser2 dl grekisk yoghurt1 vitlöksalt/pepparlite olivoljacayennepepparGör så här
Blanda ihop allt i en skål, pressa ner vitlöken och smaka av. Låt stå ett tag , så att den får dra sig och bli mer smakrik.
Fetabiffar med färskpotatis
Ingredienser
500 g
köttfärssaltaromatsvartpepparcayenne1 pkt fetaost100 g champinjoner1 röd
paprika1 rödlök200 g broccoli
1 kg färskpotatis
Gör så här
Blanda
ihop köttfärsen med fetost och kryddor och forma till biffar. Lägg dom på
grillen tillsammans med färska champinjoner och röd paprika. Pensla på med lite
olja som är blandad med vitlök, spiskummin och salt.
Koka färsk
potatis och broccoli.
Skiva
rödlök
Lägg upp
färkspotatisen, champinjonerna och paprikan i mitten på ett stort fat och
blanda runt lite, lägg biffarna runt. Toppa med rödlök och fetasot.
servera
med en sallad på avocado, gurka, bladsallad och tomat samt en vitlöksås.
Vitlöksås:
2 dl
grekisk yoghurt
1 vitlök
salt/peppar
lite
olivoljacayennepeppar
Lite veggo
Linsbiffar
Ingredienser
2 dl kokt bulgur
1,5 dl kokta gröna linser
2 ägg
1 1/2 dl ströbröd
salt,peppar, paprikapulver,spiskummin,vitlök
lite olja
1 dl riven västerbottenost
Gör så här
Mixa linserna släta blanda sedan ihop alla
ingredienser till en smet. Forma till biffar och stek i olija några
minuter på varje sida
skiva aburgine, smörj in dom med olivolja, salt
,svartpeppar och vitlök. Lägg dom på en plåt i ugnen på 200 grader i ca 15-20
min.
Stek på halloumi.
Koka lite extra bulgur som du blandar ut med lite
olja, salt ch vitlök samt färsk spenat.
Placera bulger på botten, sedan aburgine,
halloumi,biffar och sist men inte minst några sparris
Linsbiffar
Ingredienser1,5 dl kokta gröna linser
2 ägg
1 1/2 dl ströbröd
salt,peppar, paprikapulver,spiskummin,vitlök
lite olja
1 dl riven västerbottenost
Mixa linserna släta blanda sedan ihop alla ingredienser till en smet. Forma till biffar och stek i olija några
minuter på varje sida
skiva aburgine, smörj in dom med olivolja, salt ,svartpeppar och vitlök. Lägg dom på en plåt i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min.
Stek på halloumi.
Koka lite extra bulgur som du blandar ut med lite olja, salt ch vitlök samt färsk spenat.
Placera bulger på botten, sedan aburgine, halloumi,biffar och sist men inte minst några sparris
Grilltallrik
Ingredienser
1Aubergine
1 bifftomat
10 färska champinjoner
1/2 halloumi
1 mozarella
1Rödlök
2 nävar ruccola
Gör så här
Grilla abubergine, halloumi, champinjoner. Pensla dom
med en blandning på olivolja, vitlök, svartpeppar och salt.
Lägg ut salladen gör sedan små burgare av grönsakerna
och osten
Vinnarrecept i ica- buffé tidningen
Veggoburgare med getostkräm
Ingredienser
4 dl torkade gröna linser
1 stor lök
0,5 dl fullkorn dinkelmjöl (eller vetemjöl eller grahamsmjöl)
0,5 dl dinkelkli (eller vetekli eller brödsmulor)
1 klyfta vitlök
3 ägg
2 dl ajvar
1 tsk gurkmeja
1 krm tabasco
1 tsk chilipulver
0,5 tsk salt
0,5 tsk peppar (gärna vitpeppar)
3 msk olja
Burgarna
Gör så här:
Koka 4 dl linser i 8 dl vatten och 1 tsk salt i 25 minuter, eller enligt anvisningar på förpackningen, tills de är mjuka. Finhacka 1 lök och bryn den i 1 msk olja. Lägg löken in en bunke. När linserna är färdigkokta, skölj dem snabbt för att kyla ned dem till ljumna, lägg dem i bunken och blanda i resten av ingredienserna förutom oljan.
Forma till biffar och stek i olja.
Krämen
Blanda ihop 250 g kesella med 1 msk olivolja, lite honung, 1/2 vitlök, salt och peppar. Mosa ner 100 g getost och blanda runt.
Fyll ditt hamburgebröd med biffarna, krämen, sallad och några rödbetor.
Veggowrapen
Ingredienser
1 burk krossade tomater
1 näve bladspenat
1 burk kikärtor
100-150 g naturell keso
1 dl riven parmesan
1/2 rödlök
3 st körsbärstomater
3 st sparris
Båtformade tortillabröd
Salt, peppar
1 vitlök
1 tsk spiskummin
2 tsk curry
2 tsk honung
Gör så här:
Koka först ihop tomatsåsen med alla ingredienser. Lägg sist i kikärtorna.
Varva sedan såsen, keson, osten och lök i båten.
Avsluta med körsbärstomater och ost.
Gratinera i 10 min på 180 grader.
Stek under tiden sparrisen i olivolja tillsammans med vitlök och salt.
Toppa båten med avocado, sparris och lite keso.
Servera med en grönsallad
Två tapasröror
SALSA WITH HEAT
5 plommntomater
1 rödlök
1 mango
1 salladslök
1 röd parika
1 chili
1 lime
1/2 citron
1 dl olivolja
1 nypa flingsalt
1 tsk korinader
lite basilika
1 pressad vitlök
3 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
Gör så här
Hacka alla grönsakerna i små tärningar, riv 3
av tomaterna på den grova sidan av rivgärnet och hacka resten.
Blanda ihop olivoljan, vinägern och saften
från citron och lime samt en del av skalet. Tillsätt alla kryddorna och låt
chilin skäras i störe bitar.
Blanda ihopp allt med den rivna tomaten,
grönsakerna och vinägern
5 plommntomater
1 rödlök
1 mango
1 salladslök
1 röd parika
1 chili
1 lime
1/2 citron
1 dl olivolja
1 nypa flingsalt
1 tsk korinader
lite basilika
1 pressad vitlök
3 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
Hacka alla grönsakerna i små tärningar, riv 3 av tomaterna på den grova sidan av rivgärnet och hacka resten.
Blanda ihop olivoljan, vinägern och saften från citron och lime samt en del av skalet. Tillsätt alla kryddorna och låt chilin skäras i störe bitar.
Blanda ihopp allt med den rivna tomaten, grönsakerna och vinägern
AVOCADO FOR YOU
2 avocado
2 vitlöksklyftor
1 finhackad tomat
1/2 finhackad rödlök
salt, peppar,lime och spiskummin
Gör så här
Mixa avocadon slät, tillsätt sedan den hackde
tomaten och löken. Smaksätt med kryddorna och låt stå ett tag.
2 avocado
2 vitlöksklyftor
1 finhackad tomat
1/2 finhackad rödlök
salt, peppar,lime och spiskummin
Mixa avocadon slät, tillsätt sedan den hackde tomaten och löken. Smaksätt med kryddorna och låt stå ett tag.