Malins julrecept
God jul på er alla och välkomna in till mitt julkök.
Här kommer du att hitta alla recept på det som jag tillagar i Malins julkalender samt lite andra gosaker.
Julens musli
Gör så här
5 dl havregryn
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1/2 dl valnötter
2 dl russin
1 dl gojibär
1 dl torkade kokosflingor
1 msk kanel
1/2 msk ingerfära och kardemumma
1/2 dl äppeljuice
2 msk honung
3 msk kokosolja
5 kanelstänger
Gör så här
Blanda alla vätskor med 3 dl havregryn, knåda in ordentligt.
Rosta i ungnen på 150 grader i ca 15 min.
Ta ut plåten och häll över resten av alla ingredienser inkl. resten av havregrynen. Blanda runt och häll upp i en stor klasburk.
Nu har du julens smaker även i filen.
Yogichristmascracker
Ingredienser
2 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl krossade valnötter
2 tsk kanel
1/2 dl malen kardemumma
1 msk honung
1 dl majsmjöl
2 1/2 dl kokande vatten
1/2 dl solrosolja
Gör så här
Blanda ihop alla torra ingredienser, häll sedan över vattnet, oljan och honungen.
Låt svälla i ca 10 min.
Platta ut tunt på en plåt och grädda på 150 grader i 70 min.
Vill du ha dom riktigt krispiga låter du dom stå kvar på eftervärme.
Gingerbananmuffins
Ingredienser
3 övermogna bananer
2 dl havregryn
2 dl varm vatten
1 dl soyamjölk
1/2 dl farinsocker
1/2 dl krossade linfrön
1/ dl grovhackade valnötter
1 tsk av kanel, ingerfära, bikarbonat & salt
3- 4 dl vetemjöl
Gör så här
Blanda ihop allt till en jämn smet, klicka ut i fina muffinsformar. Grädda i 30 - 40 min på 175 grader. Känn efter så att dom inte är kladdiga i mitten med en sticka.
Låt dom svalna, halvera sedan och lägg en bit chevréost emellan.
Servera till en kopp kaffe eller glöggen!
2 christmasSmoothie
Så här i december kan man tro att en smoothie inte gör sig då det lätt associeras till varma sommardagar. Men där tänker jag annorlunda. En smoothie med julens smaker och färger är fantastiskt gott både till frukost, mellis och efterätt.
Här bjuder jag på 2 favoriter
RedvelvetSmoothie
Ingredienser
1/2 dl frysta lingon
1/2 dl granatäpple
1 1/2 dl soyamjölk (mandel el valnötssmak är väldigt gott)
1 msk honung
1 tsk kardemumma & kanel
Gör så här
Mixa allt och smaka av. Beroende på hur söt du vill ha den kan du tillsätta mer honung. Om du väljer att ta en soya med smak kan det vara gott att blanda naturell och en med smak.
Toppa med lite rostade valnötter
ChristmastreeSmoothie
Ingredienser
Saft från 1 apelsin
1 mandarin
1 avocado
1 -2 dl soyamjölk
1 tsk ingerfära
1 msk honung
Gör så här
Pressa ur saften från apelsinen i mixen, lägg i mandarinklyfterna och avocadon, tillsammans med resten av ingredienserna.
Beroende på hur stor avocadon är kan det räka med en halv det beror på hur krämig du vill ha den. Avocadon skapar den lena smaken. Smaka av och servera med lite rostade solroskärnor.
Två helt nya godingar
När ingen längre ville göra fler pepparkakor hemma och degen inte var slut kom jag på dessa super enkla och goda pepparkaksskorporna. Ett super bra alternativ när man inte längre orkar kavla.
Med rester av en massa småsnacks hemma och en burk kondenserad mjölk funderade jag över vad jag skulle göra med allt. Det fick bli en smet av allt som slutade med små knapriga godisar.
Pepparkaksskorpor med fyllning
Ingredienser
Pepparkaksdeg
200 g philadelfiaost
1 dl gojibär
Gör så här
Kavla ut pepparkaksdegen till en stor rektangel, lite lagom tjock. Bred på philadelfiaosten över hela degen, och sprid sedan ut gojibären. Rulla ihop degen till en tajt rulle.
Lägg den på en plåt och grädda i 25 min på 150 grader.
Ta ut plåten och skär i sneda skivor ca 2 cm.
Placera ut skorporna med snittytan upp och ställ in dom på rostning i ca 30 min på 100 grader.
Jingelbell Candy
Ingredienser
1/2 dl Krossade Jordnötter
1/2 dl Russin
1 dl Krossade Tacochips
1 burk Kondenserad mjölk
100 g Blockchoklad
Gör så här
Blanda alla ingredienserna i en bunke. Klicka ut dom i mellanstora formar.
Grädda dom i ugnen ca 15-20 min på 150 grader.
Låt svalna och lägg dom sedan i kylen för att stelna.
En vintermiddag
Mycket under december handlar om svensk traditionell husmanskost vilket man ibland kan tröttna på. Men det finns så mycket mer än bara det som är gott och lätt att laga för att få en liten julkänsla utan korv och köttbullar.
Här bjuder jag på tre recept som passar ihop som en veggitarisk middag men som du också kan använda som tillbehör till annat och till julbordet.
Saffransmarinerade ugnsgrönsaker
Ingredienser
1 röd paprika
2 tomater
1 aubergine
1 zuccini
1 rödlök
1/2 dl olivolja
2 vitlökar
1/2 påse saffran
salt och peppar
Gör så här
Skiva grönsakerna i 1 cm tjocka skivor förutom tomaterna dom halverar du.
Lägg allt på en plåt.
Blanda ihop marinaden och häll den över grönsakerna, massera in marinaden med händerna och låt stå en stund innan du ställer in i ugnen.
Grilla i ugnen på 170 grader i ca 25 min.
Lägg upp det tillsammans med lite ruccola på ett fat och ät tillsammans med en bit lax.
Chevrégratinerade rödbetor
Ingredienser
1 påse förkokta rödbetor
300 g chevréost
2 dl matlagningsgrädde
2 vitlökar
salt och peppar
Gör så här
Skiva rödbetorna ganska tunt och dela upp osten i lite tjockare skivor.
Blanda ihop såsen med matlagningsgrädde, vitlök, salt och peppar.
Använd dig av små enportionsformar som du kan ha i ugnen.
Nu ska vi varva dessa ingredienser.
Börja med en tjock botten av rödbetorna, lite sås och ost, och så ett lager till med rödbetor, sås och ett sista lager ost på toppen.
Gratinera i ca 20 min på 170 grader.
Toppa med pumpakärnor
Vintersallad med valnötter
Ingredienser
300 g fint strimlad vitkål
1- 2 grovt rivna morötter
1 fins skuret äpple
1 strimlad rödlök
1 burk oliver
1 påse ruccola
1 liten påse babyspenat
1 näve rostade valnötter
Dressing
1 dl olivolja
2 msk äppelscidervinäger
1 msk vatten
1 tsk fänkålsfrön
svartpeppar och salt efter smak
1 msk senap
Gör så här
Skär alla grönsaker fint. Blanda första ihop vitkålen, morötterna och äpplet med dressingen. Låt det stå och dra ett tag. Blanda sedan i resten precis innan servering. Toppa med lite valnötter.
Kanelstekt fruktsallad med saffransgranola
Den här kombinationen av kanel, saffran och julens frukter ger både en smak och doft upplevelse ingen kan motstå. Den är lika god till frukost som till efterrätt.
Saffransgranola
Ingredienser
5 dl havregryn
2 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl riven kokos
1 dl koncentrerad äppeljuice
1/2 g saffran
2 msk rapsolja
2 msk honung
2 krm salt
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda havregryn, alla frön och kokos i en bunke.
Koka upp äppeljuicen och blanda med saffran, olja, honung, salt. Häll vätskan över de torra ingredienserna och blanda ordentligt. Strö ut på en bakplåt. Ställ in i mitten av ugnen och rosta 20-25 min. Rör om då och då.
Låt svalna och häll sedan upp i en glasburk.
För lite extra dekor och smak, lägg i några kanelstänger.
Christmas fruitsallad
Ingredienser
1 rött äpple
1 apelsin
1 mandarin
granatäpple
1/2 dl valnötter
1 msk kanel
1 msk honung
kokosolja
Gör så här
Skär frukten i mindre bitar.
Hetta upp en stekpanna med kokosolja i. Lägg i honungen och kanelen samt äpplena. Stek på äpplena först så dom blir lite mjuka. Lägg sedan i apelsinen och mandarinen av frukten och blanda runt så allt blir varmt. Häll sist i valnötterna.
Lägg upp allt i en skål och häll över granatäpplena.
Toppa med saffransgranola och grekisk yoghurt.
Saffrans Coleslaw
Underbart vacker, god och julig röra till laxen, kycklingen eller julbrödet.
Ingredienser
3-4 dl finstrimlad vitkål
1 fint skuret äpple
1/2 dl granatäpple
1/2 dl grovt hackade valnötter
3 dl grekisk yoghurt
1 msk majonäs
1 tsk honung
1/2 pkt saffran
1-2 vitlökar
salt, peppar
Gör så här
Strimla vitkålen och äpplet och rosta samtidigt valnötterna. Blanda ihop yoghurten, majonäsen, honungen och kryddorna i en stor skål. Blanda ner vitkålen och äpplet. Låt stå i 30 min. Smaka av så att det är lagom kryddat.
Innan servering blandar du i hälften av granatäpplena och valnötterna.
Toppa röran med resten så att det ser lite fint och inbjudande ut.
Servera röran som en förrätt på en bit kavring eller som tillbehör till laxen eller middagen.
Två mumsiga tillbehör på julbordet
Vad sägs om en salsa som har en lite sötsyrlig smak och en solgul bulgur tillsammans med söta rödbetan och salta osten.
Tomatsalsa med apelsin
Ingredienser
3 tomater
1 rödlök
1 apelsin
1/2 dl olivolja
3 msk vinäger
1 msk honung
1 kruka färsk basilika
salt, peppar
Gör så här
Skär tomaterna, löken och apelsinen i små fina bitar. Grovhacka basilikan.
Blanda ihop det med resten av ingredienserna.dra och få mer smak.
Låt stå i kylen för att dra och få mer smak.
Saffransbulgur med rödbetor
Ingredienser
4 dl kokt bulgur
2 färska rödbetor
i liten påse babyspenat
100 g chevré
2 msk olivolja
2 vitlökar
1/2 pkt saffran
salt och peppar
Gör så här
Koka bulguren och rödbetorna.
Låt rödbetorna svalna innan du skär dom i halvmånar.
Blanda ihop saffransdressingen och häl den sedan över bulguren. Blanda om ordentligt.
Blanda sist i babyspenaten och rödbetorna, toppa med osten och gärna lite rostade pumpakärnor.
Snabba saffransbrödet
Ingredienser
2 dl havregryn
1 dl valnötter
1 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl
3 dl yoghurt
1/2 dl apelsinjuice
1/2 dl rapsolja
Rivet skal från 1 apelsin
2 msk honung
2 msk socker
1 pkt saffran
1 dl russin
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
Gör så här
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke så att det blir en kladdig deg. Den ska bara klickbar, är den för rinnig så tillför du mer vetemjöl. Klicka sen ut 2 msk stora bullar på en plåt. Grädda i ca 10- 15 min på 150 grader, känn efter så att dom inte är kladdiga inuti. Servera som goda brödbullar med philadelfiaost emellan.
Lucia vill bjuda dig på en sallad
Den här vackra och smakrika salladen är perfekt till lucia och dig. Receptet är för en person så är ni fler som ska äta är det bara att lägga till.
Luciasallad
Ingredienser
1 zuccini
1 dl ärtor
1 tomat
200 g sallad
100 g blomkål
1/2 dl majs
1 kycklingfile
Gör så här
Stek zuccini, blomkål och kyckling tillsammans med dressingen. Skär och blanda ihop de andra ingrediensrna till salladen. Blanda sedan ihop allt med det som du har stekt.
Ringla över resten av dressingen.
Saffransdressing
Ingredienser
1 dl olivolja
lite saffran
1 tsk kummin
1-2 tsk korinader
salt och peppar
1 lime
Gör så här
Blanda ihop alla ingredienser, tycker du om mycket smak av saffran blandar du i lite mer.
Julens moringasmoothie
En smoothie som ger dig både en smakupplevelse men också en riktig energi och matsmältningsboost. Då julen har en hel del lite mer svårsmälta produkter kan det lätt upplevas som att magen strejkar under den här tiden. Men med några droppar moringaolja i smoothien blir inte det längre något du behöver uppleva.
Ingredienser
1 1/2 dl hallon
1/2 dl lingon
2 dl soyamjölk
Rivet skal från en apelsin
3 droppar moringaolja
Gör så här
Släng allt i mixern och blanda ihop. Smaka av så att du tycker det smakar gott. Häll upp i ett glas och toppa med lite valnötter. Njut och känn energin komma.
Tomtemors Sallad
Ingredienser
100 g rödkål
1 rödlök
1 apelsin
1 påse färsk bladspenat
1 äpple
1 dl grovhackade sötmandlar
1 tsk sesamolja
1 bit ingerfära
2 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
salt, peppar
Gör så här
Riv av skalet från apelsinen och spara till dressingen. Skär aplsinen och äpplet i klyftor, strimla rödkålen och rödlöken.
Blanda ihop allt med sötmandeln.
Blanda ihop oljan, vinägern, apelsinskalet, den rivna ingerfäran och kryddorna. Häll allt över salladsblandningen. Knåda in med händerna och låt stå 10 min eller till servering. Blanda i bladspenaten precis innan servering.
Toppa gärna med lite extra blandade nötter.
Adventsallas
Den här fantastiska salladen som är en blandning av både varma och kalla grönsaker bara smälter i munnen tillsammans med den mjuka och vackra saffranssåsen.
Går bra att bara äta som den är men är super till lax och kyckling.
Yogabarn santasallad
Ingredienser
1 avocado
1 zuccini
2 tomater
2 nävar haricotvert
1 påse bladsallad
2 msk olivolja
1 lime
1 tsk torkad korinader
1 tsk kummin
salt och peppar
1/2 dl solroskärnor
Gör så här
Häll i en del av olivoljan, alla kryddor, haricoverten och den skivade zuccini i en stekpanna. Stek på försiktigt tills de blir mjuka. Ställ åt sidan.
Rosta solroskärnorna.
Blanda salladen, tomaterna och avocadon på ett stort fat. Ringla över olivolja, limesaften salt och peppar.
Lägg över de stekta grönsakerna och toppa med solroskärnorna och limeskalet.
Servera med saffranssåsen.
Saffranssås
Ingredienser
3 dl grekisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
lite saffran
salt, peppar
1 tsk honung
lite cayennpeppar
Gör så här
Blanda ihop alla ingredienser, gillar du saffranssmak så väljer du mer mängd bara. Låt såsen stå ett tag och dra sig så kommer saffranssmaken fram mer.
En julsalsa
Ingredienser
2 apelsin
1 äpple
1 avocado
1 rödlök
1 kruka basilika
2 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
Flingsalt, peppar
1 msk honung
Gör så här
Skär allt i fina bitar, blanda det med resten av ingredienserna. Låt stå och dra i 1 tim, smakar utmärkt på julbordet.
En liten söt och fräsch smak.
Green Dream
Ingredienser
1 grönt äpple
skal och saft från 1 lime
1 näve bladspenat
2 dl mandelsoya
1 dl annas
Gör så här
Mixa allt , häll upp och toppa med lite rostad sötmandel och valnötter
Morning Christmasbread
Ingredienser
4 dl grekisk yoghurt
1 msk chiafrön
1/2 dl solroskärnor
1 dl havregryn
1/2 dl sirap
1 msk honung
Rivet skal och saft av en apelsin
1/2 dl russin
6-7 dl dinkelmjöl
1/2 dl valnötter
1 tsk kardemumma, kanel, ingerfära
1 nypa salt
Gör så här
Blanda alla ingredienser till en kladdig smet.
Lägg bakplåtspapper i en brödform och häll i smeten.
Toppa med sesamfrön.
Grädda i ca 60 min på 175 grader.