Malins julrecept

God jul på er alla och välkomna in till mitt julkök.
Här kommer du att hitta alla recept på det som jag tillagar i Malins julkalender samt lite andra gosaker.

Julens musli

Gör så här

5 dl havregryn

1 dl linfrön

1 dl solrosfrön

1/2 dl valnötter

2 dl russin

1 dl gojibär

1 dl torkade kokosflingor

1 msk kanel

1/2 msk ingerfära och kardemumma

1/2 dl äppeljuice

2 msk honung

3 msk kokosolja

5 kanelstänger

Gör så här

Blanda alla vätskor med 3 dl havregryn, knåda in ordentligt.

Rosta i ungnen på 150 grader i ca 15 min.

Ta ut plåten och häll över resten av alla ingredienser inkl. resten av havregrynen. Blanda runt och häll upp i en stor klasburk.

Nu har du julens smaker även i filen.



Yogichristmascracker

Ingredienser

2 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl solrosfrön

1 dl krossade valnötter

2 tsk kanel

1/2 dl malen kardemumma

1 msk honung

1 dl majsmjöl

2 1/2 dl kokande vatten

1/2 dl solrosolja

Gör så här

Blanda ihop alla torra ingredienser, häll sedan över vattnet, oljan och honungen.

Låt svälla i ca 10 min.

Platta ut tunt på en plåt och grädda på 150 grader i 70 min.

Vill du ha dom riktigt krispiga låter du dom stå kvar på eftervärme.


Gingerbananmuffins

Ingredienser

3 övermogna bananer

2 dl havregryn

2 dl varm vatten

1 dl soyamjölk

1/2 dl farinsocker

1/2 dl krossade linfrön

1/ dl grovhackade valnötter

1 tsk av kanel, ingerfära, bikarbonat & salt

3- 4 dl vetemjöl 

Gör så här

Blanda ihop allt till en jämn smet, klicka ut i fina muffinsformar. Grädda i 30 - 40  min på 175 grader. Känn efter så att dom inte är kladdiga i mitten med en sticka.

Låt dom svalna, halvera sedan och lägg en bit chevréost emellan.

Servera till en kopp kaffe eller glöggen!



2 christmasSmoothie

Så här i december kan man tro att en smoothie inte gör sig då det lätt associeras till varma sommardagar. Men där tänker jag annorlunda. En smoothie med julens smaker och färger är fantastiskt gott både till frukost, mellis och efterätt.

Här bjuder jag på 2 favoriter

RedvelvetSmoothie

Ingredienser

1/2 dl frysta lingon

1/2 dl granatäpple

1 1/2 dl soyamjölk (mandel el valnötssmak är väldigt gott)

1 msk honung

1 tsk kardemumma & kanel

Gör så här

Mixa allt och smaka av. Beroende på hur söt du vill ha den kan du tillsätta mer honung. Om du väljer att ta en soya med smak kan det vara gott att blanda naturell och en med smak.

Toppa med lite rostade valnötter

ChristmastreeSmoothie

Ingredienser

Saft från 1 apelsin

1 mandarin

1 avocado

1 -2 dl soyamjölk

1 tsk ingerfära

1 msk honung

Gör så här

Pressa ur saften från apelsinen i mixen, lägg i mandarinklyfterna och avocadon, tillsammans med resten av ingredienserna.

Beroende på hur stor avocadon är kan det räka med en halv det beror på hur krämig du vill ha den. Avocadon skapar den lena smaken. Smaka av och servera med lite rostade solroskärnor.


Två helt nya godingar

När ingen längre ville göra fler pepparkakor hemma och degen inte var slut kom jag på dessa super enkla och goda pepparkaksskorporna. Ett super bra alternativ när man inte längre orkar kavla.

Med rester av en massa småsnacks hemma och en burk kondenserad mjölk funderade jag över vad jag skulle göra med allt. Det fick bli en smet av allt som slutade med små knapriga godisar.

Pepparkaksskorpor med fyllning


Ingredienser

Pepparkaksdeg

200 g philadelfiaost

1 dl gojibär

Gör så här 

Kavla ut pepparkaksdegen till en stor rektangel, lite lagom tjock. Bred på philadelfiaosten över hela degen, och sprid sedan ut gojibären. Rulla ihop degen till en tajt rulle.

Lägg den på en plåt och grädda i 25 min på 150 grader.

Ta ut plåten och skär i sneda skivor ca 2 cm. 

Placera ut skorporna med snittytan upp och ställ in dom på rostning i ca 30 min på 100 grader.


Jingelbell Candy


Ingredienser

1/2 dl Krossade Jordnötter

1/2 dl Russin

1 dl Krossade Tacochips

1 burk Kondenserad mjölk

100 g Blockchoklad


Gör så här

Blanda alla ingredienserna i en bunke. Klicka ut dom i mellanstora formar.

Grädda dom i ugnen ca 15-20 min på 150 grader.

Låt svalna och lägg dom sedan i kylen för att stelna.


En vintermiddag

Mycket under december handlar om svensk traditionell husmanskost vilket man ibland kan tröttna på. Men det finns så mycket mer än bara det som är gott och lätt att laga för att få en liten julkänsla utan korv och köttbullar.

Här bjuder jag på tre recept som passar ihop som en veggitarisk middag men som du också kan använda som tillbehör till annat och till julbordet.

Saffransmarinerade ugnsgrönsaker

Ingredienser

1 röd paprika

2 tomater

1 aubergine

1 zuccini

1 rödlök

1/2 dl olivolja

2 vitlökar

1/2 påse saffran

salt och peppar

Gör så här

Skiva grönsakerna i 1 cm tjocka skivor förutom tomaterna dom halverar du.

Lägg allt på en plåt.

Blanda ihop marinaden och häll den över grönsakerna, massera in marinaden med händerna och låt stå en stund innan du ställer in i ugnen.

Grilla i ugnen på 170 grader i ca 25 min.

Lägg upp det tillsammans med lite ruccola på ett fat och ät tillsammans med en bit lax.

Chevrégratinerade rödbetor

Ingredienser

1 påse förkokta rödbetor

300 g chevréost

2 dl matlagningsgrädde

2 vitlökar

salt och peppar

Gör så här

Skiva rödbetorna ganska tunt och dela upp osten i lite tjockare skivor.

Blanda ihop såsen med matlagningsgrädde, vitlök, salt och peppar.

Använd dig av små enportionsformar som du kan ha i ugnen.

Nu ska vi varva dessa ingredienser.

Börja med en tjock botten av rödbetorna, lite sås och ost, och så ett lager till med rödbetor, sås och ett sista lager ost på toppen.

Gratinera i ca 20 min på 170 grader.

Toppa med pumpakärnor

Vintersallad med valnötter

Ingredienser

300 g fint strimlad vitkål

1- 2 grovt rivna morötter

1 fins skuret äpple

1 strimlad rödlök

1 burk oliver

1 påse ruccola

1 liten påse babyspenat

1 näve rostade valnötter


Dressing

1 dl olivolja

2 msk äppelscidervinäger

1 msk vatten

1 tsk fänkålsfrön

svartpeppar och salt efter smak

1 msk senap

Gör så här

Skär alla grönsaker fint. Blanda första ihop vitkålen, morötterna och äpplet med dressingen. Låt det stå och dra ett tag. Blanda sedan i resten precis innan servering. Toppa med lite valnötter.


Kanelstekt fruktsallad med saffransgranola

Den här kombinationen av kanel, saffran och julens frukter ger både en smak och doft upplevelse ingen kan motstå. Den är lika god till frukost som till efterrätt. 


Saffransgranola


Ingredienser

5 dl havregryn

2 dl solrosfrön

1 dl pumpakärnor

1 dl riven kokos

1 dl koncentrerad äppeljuice

1/2 g saffran

2 msk rapsolja

2 msk honung

2 krm salt


Gör så här 

Sätt ugnen på 175 grader

Blanda havregryn, alla frön och kokos i en bunke.

Koka upp äppeljuicen och blanda med saffran, olja, honung, salt. Häll vätskan över de torra ingredienserna och blanda ordentligt. Strö ut på en bakplåt. Ställ in i mitten av ugnen och rosta 20-25 min. Rör om då och då.

Låt svalna och häll sedan upp i en glasburk.

För lite extra dekor och smak, lägg i några kanelstänger.

Christmas fruitsallad


Ingredienser

1 rött äpple

1 apelsin

1 mandarin

granatäpple

1/2 dl valnötter

1 msk kanel

1 msk honung

kokosolja



Gör så här

Skär frukten i mindre bitar. 

Hetta upp en stekpanna med kokosolja i. Lägg i honungen och kanelen samt äpplena. Stek på äpplena först så dom blir lite mjuka. Lägg sedan i apelsinen och mandarinen av frukten och blanda runt så allt blir varmt. Häll sist i valnötterna.

Lägg upp allt i en skål och häll över granatäpplena.

Toppa med saffransgranola och grekisk yoghurt.

Saffrans Coleslaw

Underbart vacker, god och julig röra till laxen, kycklingen eller julbrödet.

Ingredienser

3-4 dl  finstrimlad vitkål

1 fint skuret äpple

1/2 dl granatäpple

1/2 dl grovt hackade valnötter

3 dl grekisk yoghurt

1 msk majonäs

1 tsk honung

1/2 pkt saffran

1-2 vitlökar

salt, peppar

Gör så här

Strimla vitkålen och äpplet och rosta samtidigt valnötterna. Blanda ihop yoghurten, majonäsen, honungen och kryddorna i en stor skål. Blanda ner vitkålen och äpplet. Låt stå i 30 min. Smaka av så att det är lagom kryddat. 

Innan servering blandar du i hälften av granatäpplena och valnötterna. 

Toppa röran med resten så att det ser lite fint och inbjudande ut.

Servera röran som en förrätt på en bit kavring eller som tillbehör till laxen eller middagen.


Två mumsiga tillbehör på julbordet

Vad sägs om en salsa som har en lite sötsyrlig smak och en solgul bulgur tillsammans med söta rödbetan och salta osten.

Tomatsalsa med apelsin


Ingredienser

3 tomater

1 rödlök

1 apelsin

1/2 dl olivolja

3 msk vinäger

1 msk honung

1 kruka färsk basilika

salt, peppar

Gör så här

Skär tomaterna, löken och apelsinen i små fina bitar. Grovhacka basilikan.

Blanda ihop det med resten av ingredienserna.dra och få mer smak.

Låt stå i kylen för att dra och få mer smak.

Saffransbulgur med rödbetor

Ingredienser

4 dl kokt bulgur

2 färska rödbetor

i liten påse babyspenat

100 g chevré

2 msk olivolja

2 vitlökar

1/2 pkt saffran

salt och peppar

Gör så här

Koka bulguren och rödbetorna.

Låt rödbetorna svalna innan du skär dom i halvmånar.

Blanda ihop saffransdressingen och häl den sedan över bulguren. Blanda om ordentligt.

Blanda sist i babyspenaten och rödbetorna, toppa med osten och gärna lite rostade pumpakärnor.

Snabba saffransbrödet

Ingredienser

2 dl havregryn

1 dl valnötter

1 dl rågmjöl

4 dl vetemjöl

3 dl yoghurt

1/2 dl apelsinjuice

1/2 dl rapsolja

Rivet skal från 1 apelsin

2 msk honung

2 msk socker

1 pkt saffran

1 dl russin

1 tsk bikarbonat

1 tsk salt

Gör så här

Blanda ihop alla ingredienser i en bunke så att det blir en kladdig deg. Den ska bara klickbar, är den för rinnig så tillför du mer vetemjöl. Klicka sen ut 2 msk stora bullar på en plåt. Grädda i ca 10- 15 min på 150 grader, känn efter så att dom inte är kladdiga inuti. Servera som goda brödbullar med philadelfiaost emellan.


Lucia vill bjuda dig på en sallad

Den här vackra och smakrika salladen är perfekt till lucia och dig. Receptet är för en person så är ni fler som ska äta är det bara att lägga till.

Luciasallad


Ingredienser

1 zuccini

1 dl ärtor

1 tomat

200 g sallad

100 g blomkål

1/2 dl majs

1 kycklingfile

Gör så här

Stek zuccini, blomkål och kyckling tillsammans med dressingen. Skär och blanda ihop de andra ingrediensrna till salladen. Blanda sedan ihop allt med det som du har stekt.

Ringla över resten av dressingen.


Saffransdressing


Ingredienser

1 dl olivolja

lite saffran

1 tsk kummin

1-2 tsk korinader

salt och peppar

1 lime

Gör så här

Blanda ihop alla ingredienser, tycker du om mycket smak av saffran blandar du i lite mer. 

Julens moringasmoothie

En smoothie som ger dig både en smakupplevelse men också en riktig energi och matsmältningsboost. Då julen har en hel del lite mer svårsmälta produkter kan det lätt upplevas som att magen strejkar under den här tiden. Men med några droppar moringaolja i smoothien blir inte det längre något du behöver uppleva.


Ingredienser

1 1/2 dl hallon

1/2 dl lingon

2 dl soyamjölk

Rivet skal från en apelsin

3 droppar moringaolja

Gör så här

Släng allt i mixern och blanda ihop. Smaka av så att du tycker det smakar gott. Häll upp i ett glas och toppa med lite valnötter. Njut och känn energin komma.

Tomtemors Sallad

Ingredienser

100 g rödkål

1 rödlök

1 apelsin

1 påse färsk bladspenat

1 äpple

1 dl grovhackade sötmandlar

1 tsk sesamolja

1 bit ingerfära

2 msk olivolja

2 msk äppelcidervinäger

salt, peppar

Gör så här

Riv av skalet från apelsinen och spara till dressingen. Skär aplsinen och äpplet i klyftor, strimla rödkålen och rödlöken.

Blanda ihop allt med sötmandeln.

Blanda ihop oljan, vinägern, apelsinskalet, den rivna ingerfäran och kryddorna. Häll allt över salladsblandningen. Knåda in med händerna och låt stå 10 min eller till servering. Blanda i bladspenaten precis innan servering. 

Toppa gärna med lite extra blandade nötter.

Adventsallas

Den här fantastiska salladen som är en blandning av både varma och kalla grönsaker bara smälter i munnen tillsammans med den mjuka och vackra saffranssåsen.

Går bra att bara äta som den är men är super till lax och kyckling.

Yogabarn santasallad

Ingredienser

1 avocado

1 zuccini

2 tomater

2 nävar haricotvert

1 påse bladsallad

2 msk olivolja

1 lime

1 tsk torkad korinader

1 tsk kummin

salt och peppar

1/2 dl solroskärnor

Gör så här

Häll i en del av olivoljan, alla kryddor, haricoverten och den skivade zuccini i en stekpanna. Stek på försiktigt tills de blir mjuka. Ställ åt sidan.

Rosta solroskärnorna.

Blanda salladen, tomaterna och avocadon på ett stort fat. Ringla över olivolja, limesaften salt och peppar.

Lägg över de stekta grönsakerna och toppa med solroskärnorna och limeskalet.

Servera med saffranssåsen.


Saffranssås

Ingredienser

3 dl grekisk yoghurt

1 pressad vitlöksklyfta

lite saffran

salt, peppar

1 tsk honung

lite cayennpeppar

Gör så här

Blanda ihop alla ingredienser, gillar du saffranssmak så väljer du mer mängd bara. Låt såsen stå ett tag och dra sig så kommer saffranssmaken fram mer.

En julsalsa

Ingredienser

2 apelsin

1 äpple

1 avocado

1 rödlök

1 kruka basilika

2 msk olivolja

1 msk äppelcidervinäger

Flingsalt, peppar

1 msk honung

Gör så här

Skär allt i fina bitar, blanda det med resten av ingredienserna. Låt stå och dra i 1 tim, smakar utmärkt på julbordet. 

En liten söt och fräsch smak.



Green Dream

Ingredienser

1 grönt äpple

skal och saft från 1 lime

1 näve bladspenat

2 dl mandelsoya

1 dl annas

Gör så här

Mixa allt , häll upp och toppa med lite rostad sötmandel och valnötter

Morning Christmasbread

Ingredienser

4 dl grekisk yoghurt

1 msk chiafrön
1/2 dl solroskärnor
1 dl havregryn
1/2 dl sirap
1 msk honung

Rivet skal och saft av en apelsin

1/2 dl russin
6-7 dl dinkelmjöl

1/2 dl valnötter

1 tsk kardemumma, kanel, ingerfära

1 nypa salt


Gör så här
Blanda alla ingredienser till en kladdig smet.
Lägg bakplåtspapper i en brödform och häll i smeten.
Toppa med sesamfrön.
Grädda i ca 60 min på 175 grader.

© 2017 Joana's Recipes. All rights reserved.
Powered by Webnode
Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started